





Het Floriadeterrein 2002 bestaat uit drie deelgebieden:
Expo Haarlemmermeer
Parkdeel gerealiseerd in 2002 dat gedomineerd wordt door een tentoonstellingsruimte van 27.800 m² met een door zonnecellen bedekt glazen dak.
Aan beide zijden van een autovrije groene as, die samen met de coupure van de Geniedijk en de top van Big Spotters Hill een zichtas vormen, zijn grote parkeerterreinen gesitueerd. Na het kruisen van de Zuidtangent (een autovrije busbaan), die hier tevens een halteplaats heeft, bereikt de bezoeker via een breed gebogen pad de doorsnijding van de Geniedijk en hiermee ook het volgende parkdeel.
Big Spotters Hill en eilanden
Eveneens in 2002 aangelegd strak architectonisch vormgegeven parkdeel.
De geometrische structuur wordt doorsneden door een gebogen hoofdpad, de promenade, dat het eigentijds vormgegeven parkdeel Expo Haarlemmermeer via Big Spotters Hill met het romantisch ingerichte Haarlemmermeersebos verbindt. Big Spotters Hill, een markante uitzichtsheuvel, is een piramide van gras met een grondvlak van 230 x 230 m en een hoogte van 40 m. Boven op de heuvel is een uitzichtspunt dat zowel via een trap als een hellingbaan bereikbaar is. Vanaf de top is een patroon patroon van vierkante eilanden zichtbaar, waar omheen hagen van 60 x 60 m grote grasruimten vormen. Het in diverse hagen uitgevoerde Floriadelogo is vanaf hier goed te herkennen. Via een terraduct over de Drie Merenweg, Zuidtangent en IJtocht bereikt men het volgende parkdeel.
Haarlemmermeersebos
In de begin jaren 70 aangelegd recreatiegebied rond een 25 m diepe zandwinplas, waarvan het noordelijke deel tot het Floriadeterrein behoorde.
De golvende vormen, hoogteverschillen, doorkijkjes, bosschages en de centrale waterpartij roepen de sfeer op van een romantisch landschapspark. Beschutte valleien zijn aangelegd en de diversiteit van de beplanting is vergroot. Dit meer dan 40 jaar oude park biedt beschutting en een prachtig groen decor voor diverse bijzondere tuinen zoals een vaste plantentuin, watertuin, rosarium en emotietuinen.Vanaf diverse groene bastions heeft men een verassend uitzicht over het park en het meer. De zuidwestelijke oever, een schakeling van ovale grasruimten, ademt dankzij grote water- en moerascypressen nog steeds een exotische sfeer.
In een markant gebouw (het voormalige Haarlemmermeerse paviljoen), dat als het ware opstijgt aan de noordwestelijke oever van de plas, bevindt zich een restaurant. Via een corridor van stromend water bereikt de bezoeker het dek van dit futuristische gebouw. Hiervandaan kan men genieten van een prachtig uitzicht over het meer met zijn afwisseling van natuurlijke en met enorme natuursteenblokken strak vormgegeven oevers. Nabij het restaurant is in het park een parkeerplaats gesitueerd. Buiten het park, tussen IJtocht en tweede IJtocht, is er nog een parkeerterrein dat ook geschikt is voor campers en gebruikt wordt bij grote evenementen.
Plan
Dit laatste deelgebied zijn we nu verder aan het uitwerken. Een belangrijke beheermaatregel voor het Haarlemmermeersebos is het meer dan veertig jaar oude populierenbestand (voornamenlijk wijkers) te dunnen terwijl elders weer duurzame bomen aangeplant worden. Niet alle vakken tegelijk, maar over een periode van meerdere jaren gespreid.
Als onderdeel van de herstelwerkzaamheden wordt de routing tussen het Floriade terrein en het aansluitende zuid-westelijke deel van het Haarlemmermeerse bos beduidend verbeterd. Een andere verbeterende maatregel is het terugbrengen van het zicht op het meer, vooral vanaf de diverse ingangen.
Van de volgende bijzondere onderdelen worden nieuwe inrichtingsplannen gemaakt:
- Bijzondere Bolgewassen Vallei
- Emotietuinen
- Vaste plantentuin en waterplantentuin
- Rosarium
Door alle voorgestelde maatregelen zal het Floriadeterrein aantrekkelijk blijven, een attractief gebied zijn voor de recreant terwijl ook de natuurwaarden toenemen.