De uitgestrekt beboste hellingen van het Qipanshan landschapspark vlak bij de stad Shenyang vormen het décor van Shenyang National Forest Park. De noordelijke vallei met een oppervlak van zo’n 100 ha vormt het kerngebied van het in totaal zo’n 1000 ha grote bospark. Naast bosbescherming en herstel vormen biodiversiteit, waterkwaliteit en recreatie de speerpunten van het masterplan. 

lees meer

De uitgestrekt beboste hellingen van het Qipanshan landschapspark vlak bij de stad Shenyang vormen het décor van Shenyang National Forest Park. De noordelijke vallei met een oppervlak van zo’n 100 ha vormt het kerngebied van het in totaal zo’n 1000 ha grote bospark. Naast bosbescherming en herstel vormen biodiversiteit, waterkwaliteit en recreatie de speerpunten van het masterplan. Bosbeheer en onderhoud richt zich met name op verbetering van de bosstructuur en de verrijking van de diversiteit aan boom-, plant- en diersoorten. Recreatief gebruik respecteert de natuurwaardes en speelt in op bewustwording en natuurbeleving ervan. Het bestaande netwerk van onverharde paden wordt uitgebreid met bewegwijzerde thematische wandelingen. De waterzone bestaat uit vijvers verbonden door een rotsige bergbeek, die alleen ​​watervoerend is in het natte seizoen (zomer). In de winter wordt het water uit de vijvers gebruikt voor sneeuwproductie. De oevers krijgen een natuurlijke inrichting, die uitnodigt om te spelen en tegelijkertijd de ecologische waarde van de vijvers vergroot. Het skigebied zal worden uitgebreid in oostelijke richting. Voor de nieuwe pistes wordt gebruik gemaakt van bestaande half open hellingen, waardoor een minimaal aantal bomen gekapt hoeft te worden. Voor de ontwikkeling van een ski-centrum en wandel-centrum zal zoveel mogelijk gebruik worden gemaakt van bestaande gebouwen en bouwlocaties. Zowel de noord- als zuidentree krijgen een nieuw poortgebouw van hout, natuurstenen muren en daken van leisteen. Het speelse puntdak staat symbool voor de bergachtige omgeving en vormt het een icoon voor het Shenyang National Forest Park.

lees minder

Opdrachtgever: Overheid Shenyang, China
 
Samenwerking: Shenyang Institute of Landscape Planning Design & APTO Architects
 
Jaar: 2015-2016
 
Oppervlakte: 1000 ha
 
Locatie: Shenyang, China