De belangrijkste rivier die door de stad Nanjing stroomt is de Qinhuai rivier, de culturele ader van de stad. De stad heeft een sterke fysieke en culturele link met het water. De stad Nanjing breidt zich uit, waardoor een groot deel van de Qinhuai rivier in de stad komt te liggen.

Het projectgebied is  een vrij smalle strook tussen de bebouwing en de rivier. Daar waar meer ruimte is, zijn een aantal highlights gepland.  De overheid heeft voor deze opgave een prijsvraag uitgeschreven, waar uiteindelijk vijf teams een plan voor hebben ingediend (EWAD, L&A, Southeast University, Turenscape en NITA/Niek Roozen).

De jury koos het plan van ons team, NITA/NiekRoozen landscape architects, als winnend ontwerp.

lees meer

De belangrijkste rivier die door de stad Nanjing stroomt is de Qinhuai rivier, de culturele ader van de stad. De stad heeft een sterke fysieke en culturele link met het water. De stad Nanjing breidt zich uit, waardoor een groot deel van de Qinhuai rivier in de stad komt te liggen.

Het projectgebied is  een vrij smalle strook tussen de bebouwing en de rivier. Daar waar meer ruimte is, zijn een aantal highlights gepland.  De overheid heeft voor deze opgave een prijsvraag uitgeschreven, waar uiteindelijk vijf teams een plan voor hebben ingediend (EWAD, L&A, Southeast University, Turenscape en NITA/Niek Roozen).

De jury koos het plan van ons team, NITA/NiekRoozen landscape architects, als winnend ontwerp. Het plan is gebaseerd op de culturele waarde van de rivier. Het bestaande hoogteverschil tussen de bebouwing of dijk en het water is groot. Het contact met het water is dus in de huidige situatie vrij klein. Het ontwerp creëert een duidelijke en logische verbindingen tussen de (toekomstige) stad en rivier, door middel van paden, vlonders, aanlegsteigers, theehuizen en visplekken. Een systeem van watertaxi’s zorgt dat de sterke historische verbinding met het water weer nieuw leven krijgt.

Langs een aantal delen van de rivier zijn al parken aangelegd. Uitgangspunt van het plan is om bestaande waardevolle elementen, zoals bestaande bomen, in het nieuwe ontwerp te behouden.  Het concept om de verbinding met de rivier te herstellen kan door toevoeging van een aantal kleine ontwerpingrepen over de hele lengte doorgetrokken.

Na het behalen van de eerste prijs wordt nu in samenwerking met NITA nu het eerste deel van het project aan verder uitgewerkt.

lees minder

Opdrachtgever: Overheid Nanjing
 
Samenwerking: NITA Nanjing
 
Prijs: 1e prijs
 
Jaar: 2015 / 2016
 
Oppervlakte: 404 hectare
 
Locatie: Nanjing, China