Niek Roozen bv is samen met Bureau HOSPER landschapsarchitectuur en stedebouw en Goudappel Coffeng BV geselecteerd voor de tweede ronde van de prijsvraag van de Landesgartenschau Kremsmünster 2017.

Het dorp in Oostenrijk is gelegen tussen twee heuvels, met een bestaand klooster en een slot, die als basis dienen voor de Landesgartenschau. Tijdelijke borders en vaste beplantingsstroken vormen de basis voor de tentoonstelling. Felgekleurde bloementapijten, bloemenmengsels in een boomgaard en natuurlijke plantenmengsels laten de diversiteit van de tuinen zien.

lees meer

Niek Roozen bv is samen met Bureau HOSPER landschapsarchitectuur en stedebouw en Goudappel Coffeng BV geselecteerd voor de tweede ronde van de prijsvraag van de Landesgartenschau Kremsmünster 2017.

Het dorp in Oostenrijk is gelegen tussen twee heuvels, met een bestaand klooster en een slot, die als basis dienen voor de Landesgartenschau. Tijdelijke borders en vaste beplantingsstroken vormen de basis voor de tentoonstelling. Felgekleurde bloementapijten, bloemenmengsels in een boomgaard en natuurlijke plantenmengsels laten de diversiteit van de tuinen zien.

Er zijn twee hoofdonderdelen in het ontwerp waarvan het eerste het gebied rondom het klooster en de bijbehorende tuinen is. Het klooster is opgezet in een  structuur met binnenhoven, een boomgaard en nutstuinen. De architectuur van de gebouwen en het huidige gebruik van de tuinen zijn een leidraad geweest voor het ontwerp. De monniken gebruiken het gebied om zelfvoorzienend te zijn en de dorpelingen kunnen er lokale producten kopen. De eetbare tuinen zijn een belangrijk onderdeel van het plan geworden. De basis van het ontwerp is gebaseerd op de bestaande structuren en landschappelijke elementen. Door een duidelijke hoofdroute toe te voegen, simpele krachtige tuinen en diverse beplantingslagen is het ontwerp herkenbaar en divers.

Het tweede gebied ligt rondom het Slot. Dit Slot huisvest momenteel een muziekvereniging. De wens van de opdrachtgever was dan ook om een amfitheater in dit ontwerp op te nemen, zodat de bezoekers van de Landesgartenschau en naderhand de inwoners van het dorp,  voorstellingen kunnen bijwonen. Ons ontwerp is geïnspireerd op de muziek : muzieknoten en muziektekens leggen de link naar de muziek. Een tapijt van verschillende vaste planten combinaties en lokale inzendingen levert een kleurrijk geheel.

Als laatste zijn er twee kleinere deelgebieden: een rivieroever en het centrale marktplein. Dit zijn de verbindingen tussen de twee hoofdonderdelen. In het ontwerp is de verdwenen oude schans langs de rivieroever opgenomen als grondlichaam, dat samen met de natuurlijke oever spelaanleidingen vormt voor de bezoekende kinderen. Door bij het marktplein een weg te verwijderen ontstaat er een meer besloten pleinomgeving bij de verschillende restaurantjes en cafeetjes. Door een herkenbare route en beplantingsstijl toe te passen worden de vier deelgebieden tot een totaalontwerp gevormd.

De jury had veel lof voor het ontwerp voor het Slot en het beplantingsvoorstel. Daarnaast was er bijzondere waardering voor de oplossing van de markt, als link tussen de verschillende deelgebieden en als zelfstandige verblijfsplek.

lees minder

Opdrachtgever: Landesgartenschau 2017 GmbH
 
Jaar: 2015
 
Oppervlakte: 22 ha
 
Locatie: Kremsmünster, Oostenrijk