Het Groene Stad Arboretum vormt, samen met de bestaande beplanting, de groenstructuur van de Floriade 2022 in Almere. De beplanting van dit arboretum draagt bij aan de kwaliteit van een levende stad. Bijvoorbeeld door het zuiveren van de lucht, verkoeling te bieden, het verhogen van de biodiversiteit in de stad en het goed bestand zijn tegen extreme neerslag en droogte.

Op de Floriade zijn bijna 200 kavels te vinden die in 2022 deels bebouwd zullen zijn. Elke kavel heeft een groene rand van 4 m rondom en al deze randen samen vormen het unieke Groene Stad Arboretum. Een verzameling van ongeveer 2500 soorten bomen en planten die bijdragen aan een gezondere en groene stad. De 4 hoofdthema’s van de tentoonstelling, waar de beplanting van het arboretum op geselecteerd is, zijn: groen, voedsel, energie en gezondheid. Op deze manier zal deze wereldtuinbouwtentoonstelling bezoekers inspireren om het juiste groen toe te passen in hun directe woonomgeving. 

De planten in het Arboretum staan, naar het ontwerp van Winny Maas, op alfabetische volgorde waardoor een bezoek aan de Floriade een wandeling zal zijn door een levende bibliotheek. Voor het selecteren van de  bomen wordt nauw samengewerkt met de gemeente Almere en dendroloog Jaap Smit. De onderbeplanting van vaste planten en sierheesters zal aan dezelfde eisen voldoen, er wordt momenteel hard gewerkt aan dit onderdeel ism de beplantingsdeskundigen Hanneke Roorda en Jacqueline van der Kloet.

lees meer

Opdrachtgever: Gemeente Almere
 
Samenwerking: Gemeente Almere, Jaap Smit en Jacqueline van der Kloet
 
Jaar: 2016 - 2022
 
Oppervlakte: 8,5 Ha
 
Locatie: Almere, Nederland