Het ontwerp voor Beizhan Station is geïnspireerd op het industriële erfgoed van Shenyang. De stad is een belangrijk industrieel centrum in China en vormt het transport- en retail knooppunt voor het noordoosten van China.

 

lees meer

Het ontwerp voor Beizhan Station is geïnspireerd op het industriële erfgoed van Shenyang. De stad is een belangrijk industrieel centrum in China en vormt het transport- en retail knooppunt voor het noordoosten van China. Het ontwerp vertaalt de energie die uitgaat van en vrijkomt bij de transformatie en de uitwisseling van goederen naar een ruimtelijk plan voor het stationsplein van Shenyang. 

Een patroon van roestvrijstaal in de bestrating herinnert aan de treinsporen en vormt een verwijzing naar de staalindustrie van Shenyang. De stalen sporen begeleiden de bezoeker letterlijk naar de stationshal. De stalen "rails" rijzen op uit de grond en vormen de entrees van de metro en parkeergarage, of transformeren in bijzondere objecten als een watergordijn of waterval.

Tussen de rails ontstaan verhoogde plantvakken en bijzondere tuinen die het plein tot een groene wachtruimte maken, op sommige plekken met een dak van dennenbomen die verstrooid over het plein geplaatst zijn. De verschillende kleuren van de stammen zorgen voor een steeds veranderende kleurenzee op het plein. In het pleinontwerp zijn twee soorten zitelementen opgenomen. De randen rondom de  plantvakken met groenblijvende bodembedekkers zijn breed genoeg om op te zitten en in de speciale tuinen staan losse natuurstenen zitelementen. De waterelementen  worden het hele jaar gebruikt, maar veranderen met de seizoenen van functie: de waterval wordt een ijssculptuur en de grote vijver een ijsbaan in de wintermaanden.

lees minder

Opdrachtgever: Overheid Shenyang, China
 
Samenwerking: Atelier Loos van Vliet
 
Jaar: 2011
 
Oppervlakte: 8 ha
 
Locatie: Shenyang, China