The public space of the Green Market is creating the green heart of the area and is situated around the new buildings to be constructed, right on the Singel Canal. The ‘edible city’ is the theme, linked as well with the history of the area, in which citizens cooperate to ‘green’ their neighbourhood.

read more

The public space of the Green Market is creating the green heart of the area and is situated around the new buildings to be constructed, right on the Singel Canal. The ‘edible city’ is the theme, linked as well with the history of the area, in which citizens cooperate to ‘green’ their neighbourhood.

The new buildings will have a green twenty centimeters elevated plinth consisting of a flowering mix of perennials and ornamental grasses, combined mainly to attract butterflies.

The patio will be established within the same basic concept.

Four leaf-shaped objects formed by evergreen planting will be added to this basic green concept. Three of which, on the south side, will be the base of three functions: play garden, flower garden and kitchen garden, each surrounded by an eighty centimeters high evergreen hedge. Here residents from the neighbourhood can experiment on a local level with different kinds of vegetables, flowers and urban agriculture. The fourth leaf-shaped object, elevated forty centimeters, is in the patio. It consists of an evergreen block shaped hedge containing multi stemmed trees and surrounded by sitting edge, orientated on the evening sun.

The transition to the Liander area, Liander being the administration of the energy network, is made softer/greener. The existing grate will be covered with vines in a mix of evergreens and deciduous plants, thus creating a nice green garden wall and enlarging the residence quality of the public space.

The quay along the Singel canal is an important starting point for a continuing passage, which can be elongated in the future at the leave of Liander. On the quay, five large sycamores will be planted conform the scale of the canal. We proposed to situated benches under these trees.

On the inner area around the three gardens fruit trees will be planted. They will create a smooth transition to the green wall and residents can pick the fruits.

The new buildings will be supplied with façade-, balcony- and roof green and thus contribute to a pleasant climate in the vicinity.

back

Client: Dura Vermeer Division Construction and Real Estate BV
 
Cooperation: NWA architects, Amsterdam
 
Year: 2014-2015
 
Area: 5.300 m2
 
Location: Amsterdam, The Netherlands