The new building for the Urban Planning Department represents a new step in the history of urban planning in Shenyang and the landscape which surrounds it plays an integral part in telling this story. The historic map of Shenyang’s Forbidden City forms the basis of the plaza design and can be seen clearly from the higher floors of the building.

read more

The new building for the Urban Planning Department represents a new step in the history of urban planning in Shenyang and the landscape which surrounds it plays an integral part in telling this story. The historic map of Shenyang’s Forbidden City forms the basis of the plaza design and can be seen clearly from the higher floors of the building. The map is detailed through the use of two colours of natural stone as well as the paths throughout the green spaces. The two most important axes of today are visible: a pond from west to east represents the Silver Belt and a glass hall from north to south represents the Golden Axis.

The garden consists of four areas around the building, each with its own character and own tree sort (chosen for their red colour), yet tied together by the historic map. The south-west garden consists of pruned hedges while the north-east garden is a sunken plaza with a waterfall wall and a green growing wall. The north-west garden is designed as a functional space with sport fields and parking areas. The south-east garden serves as an entrance plaza with a large sculpture. Intimate spaces within the gardens are created with long red wooden benches.

back

Client: Government of Shenyang
 
Cooperation: Atelier Loos van Vliet
 
Year: 2012
 
Area: 4.5 ha
 
Location: Shenyang, China