The design for the Beizhan Station plaza is inspired by the industrial heritage of Shenyang and the energy involved in the transformation and exchange of goods.

 

 

read more

The design for the Beizhan Station plaza is inspired by the industrial heritage of Shenyang and the energy involved in the transformation and exchange of goods. The city is an important industrial center in China and serves as the transport- and commercial hub for northeast China. The pattern of stainless steel lines embedded in the paving literally leads the visitor to the station hall and figuratively reminds one of the steel industry of Shenyang. The steel “rails” rise out of the ground in some places and form the entrances to the metro and the parking garage or become waterfalls or curtains of water.

Raised planters and special gardens occur between the steel rails, creating a large green waiting room on the plaza, occasionally with a roof of pine trees scattered across the plaza. The pine trees, with their beautiful trunks, create a sea of changing colour. There are two types of sitting elements designed for the plaza. The planters with evergreen groundcover plants have edges wide enough to sit on and there are individual benches made of natural stone in the special gardens. The water elements are used all year round but change in function with the seasons: the waterfall becomes an ice sculpture and the large fountain becomes an ice skating rink in the winter months. 

back

Client: Government of Shenyang, China
 
Cooperation: Atelier Loos van Vliet
 
Year: 2011
 
Area: 8 ha
 
Location: Shenyang, China